15.03.2022. » 20:11 | ACDC


Studijska poseta Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije i Kosovskoj fondaciji civilnog društva (KCSF)



U okviru projekta „Osnaživanje institucionalnog odgovora na korupciju na severu Kosova“, NVO ACDC je 15. marta organizovala studijsku posetu Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije i Kosovskoj fondaciji civilnog društva (KCSF).

studijska-poseta-kosovskoj-agenciji-za-borbu-protiv-korupcije-i-kosovskoj-fondaciji-civilnog-drustva-kcsf
FOTO: ACDC

U okviru projekta „Osnaživanje institucionalnog odgovora na korupciju na severu Kosova“, NVO ACDC je 15. marta organizovala studijsku posetu Kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije i Kosovskoj fondaciji civilnog društva (KCSF).

Svrha posete je bila sticanje sveobuhvatnog znanja o mandatu i delokrugu rada Agencije za borbu protiv korupcije i programa Kosovske fondacije civilnog društva (KCSF). Učesnici studijske posete bili su predstavnici NVO ACDC, opštinski radnici, aktivisti civilnog društva, mladi advokati i studenti sa severa Kosova.

Na sastanku sa predstavnicima NVO „Centar za zastupanje demokratske kulture“, direktor ABPK, Ill Buleshkaj, govorio je o mandatu Agencije za borbu protiv korupcije i njenoj ulozi u izveštaju o prijavljivanju imovine visokih javnih zvaničnika, administrativnih istraga, sprečavanja sukoba interesa, zaštitu uzbunjivača i regionalnoj saradnji. Tokom sastanka, direktor ABPK-a, Ill Buleshkaj je odgovorao na pitanja prisutnih u vezi sa ulogom ABPK u odnosu sa punom kontrolom postupaka i radnjama koje je preduzela Agencija tokom procesa administrativnih istraga u slučajevima ophodjenja visokih javnih zvaničnika.

Predstavnici NVO ACDC iskoristili su ovu priliku da upoznaju direktora ABPK sa aktivnostima koje će se realizovati u okviru projekta u vezi sa vidljivošću Agencije. Naime, NVO ACDC će razviti edukativne brošure i TV klip kako bi povećala vidljivost Agencije na severu Kosova, kao deo kampanje usmerene ka podizanju svesti i znanja javnosti o korupciji i antikorupcijskim mehanizmima.

Ovom prilikom, učesnici su posetili i Kosovsku fondaciju civilnog društva (KCSF) čije je osoblje upoznalo učesnike sa projektima, odgovornostima i ciljevima organizacije. Poseta je imala za cilj da pruži učesnicima priliku da se upoznaju sa radom KCSF-a čiji programi imaju brojne aktivnosti koje promovišu demokratsku kulturu i odgovaraju na društveno-ekonomske potrebe Kosova.

Ovaj grant je podržan od strane „Programa civilnog društva za Albaniju i Kosovo“ koji finansira norveško Ministarstvo spoljnih poslova i kojim upravlja Kosovska fondacija civilnog društva (KCSF) u partnerstvu sa Partners Albanija za promene i razvoj (PA).