01.12.2022. » 16:19 | ACDC


Svetski dan borbe protiv side



Diskriminacija i stigma u vezi sa HIV pozitivnim osobama je najveća prepreka u pružanju podrske osobama koje zive sa ovom bolešću. Negativni stavovi vode do osećaja krivice, srama i izolacije HIV pozitivnih pojedinaca. Takvi postupci zajednice krše ljudska prava, stvaraju društvene nejednakosti i nepovoljan položaj pojedinaca koji zive sa AIDS-om. Iz toga proizilazi da se osobama sa HIV/AIDSOM-om onemogućava da ostvaruju svoja osnovna ljudska prava i temeljne slobode koje poticu iz vrednosti dostojanstva i jednakosti.

svetski-dan-borbe-protiv-side
FOTO: ACDC

Diskriminacija i stigma u vezi sa HIV pozitivnim osobama je najveća prepreka u pružanju podrske osobama koje zive sa ovom bolešću. Negativni stavovi vode do osećaja krivice, srama i izolacije HIV pozitivnih pojedinaca. Takvi postupci zajednice krše ljudska prava, stvaraju društvene nejednakosti i nepovoljan položaj pojedinaca koji zive sa AIDS-om. Iz toga proizilazi da se osobama sa HIV/AIDSOM-om onemogućava da ostvaruju svoja osnovna ljudska prava I temeljne slobode koje poticu iz vrednosti dostojanstva I jednakosti.

U skladu sa današnjim danom, pozivamo vas da se informisete o HIV-u I AIDS-u, putevima transmisije, merama prevencije,upotrebi pravilne i nediskriminišuće terminologije i pozitivnog ponašanja, na promenu stavova i rusenje predrasuda, na toleranciju i razumevanje. Omogućimo HIV/AIDS pozitivnim licima dostojanstven zivot!