05.04.2023. » 20:32 | DnD


Trenutne prilike ne omogućavaju slobodne i fer izbore na severu



"Demokratija na delu" kontinuirano prati dešavanja u vezi sa izborima u četiri severne opštine, koji su planirani za 23. april.

trenutne-prilike-ne-omogucavaju-slobodne-i-fer-izbore-na-severu
FOTO: DnD

"Demokratija na delu" kontinuirano prati dešavanja u vezi sa izborima u četiri severne opštine, koji su planirani za 23. april.

Uprkos višestrukim odlaganjima izbornog dana i rokovima za prijavu političkih subjekata i njihovih kandidata, politički subjekti, posebno oni iz srpske zajednice, nisu izrazili volju da učestvuju na izborima. Štaviše, u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde srpska zajednica čini preko 90% stanovništva, nema prijavljenih kandidata iz srpske zajednice. DnD ocenjuje da ovakva situacija može da naruši legitimitet institucija koje će izaći na izborima, jer ne garantuje pošteno predstavljanje srpske zajednice.

Zbog ostavki izbornih zvaničnika srpske zajednice iz organa za upravljanje izborima i njihove nezainteresovanosti za prijavu, CIK se suočava sa izazovima u sprovođenju neophodnih priprema za organizovanje i vođenje redovnog i pravog izbornog procesa. Nejasnoće u vezi sa korišćenjem postojećih biračkih centara, blagovremenim imenovanjem i obukom članova biračkih komisija, kao i nošenjem izbornog materijala su neki od glavnih problema sa kojima se očekuje da će se suočiti organi za upravljanje izborima.

Generalno, bezbednosna situacija u četiri severne opštine i dalje je krhka. Ostavke srpskih policajaca u tim opštinama predstavljaju značajan hendikep u garantovanju bezbednosti, posebno tokom izbornog procesa. DnD podseća da je stvaranje bezbednog okruženja suštinski preduslov za obezbeđivanje slobodnih i fer izbora.

S druge strane, kao rezultat ovih faktora, postoji izrazita nezainteresovanost građana srpske zajednice za učešće na izborima. Očekuje se da će se to odraziti u niskoj izlaznosti na izborima, što bi moglo ugroziti legitimitet novih institucija koje će izaći na izborima 23. aprila.

Stoga, s obzirom na trenutnu situaciju na terenu, DnD ocenjuje da okolnosti ne dozvoljavaju organizaciju i održavanje izbora na severu u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore.