21.12.2015. » 18:42 | ACDC


Ulične akcije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu u okviru projekta ``Pravda i građani severa Kosova``



Aktivnosti u okviru građanskih inicijativa u Severnoj Mitrovici i Zvečanu

ulicne-akcije-u-severnoj-mitrovici-i-zvecanu-u-okviru-projekta-pravda-i-gradani-severa-kosova
FOTO: ACDC

U okviru projekta ``Pravda i građani severa Kosova`` u četvrtak 17.12. i petak 18.12.2015. godine građani Severne Mitrovice i Zvečana su sproveli dve različite, ali veoma važne akcije. U Severnoj Mitrovici je nakon mnogobrojnih razgovora sa policijom, ali i na osnovu razgovora sa građanima utvrđeno da veoma mali broj građana zna koji broj treba pozvati u slučaju opasnosti.

S tim u vezi, deljenjem flajera, lepljenjem postera, ali i postavljanjem bilborda sa zvaničnim brojem policije se želelo uticati na građane, a naročito na studente ,s obzirom da su oni ciljna grupa, da pozovu i anonimno prijave potencijalno krivično delo.

Na taj način bi se smanjio broj izvršenih krivičnih dela, pomoglo i se policiji, a smanjo bi se i broj napada na studente. S druge strane, građani Zvečana su se susreli sa drugom vrstom problema. Relejni uređaji uz pomoć kojih se spušta i podiže rampa ne funkcionišu i to na dva pružna prelaza- Žitkovac i Valač.

Pored mnogobrojnih pokušaja da se ovaj problem reši, ništa do ovog trenutka nije urađeno. I železnice Srbije u Zvečanu i lokalna samouprava nemaju sredstva da poprave gore pomenuti mehanizam, jer je cena kvara oko 40.000 evra. Ulična akcija održana u opštini Zvečan je imala za cilj da pozove odgovorne da reše problem, ali i da upozna građane da rampe ne funkcionišu, da poštuju saobraćajna pravila - ANDRIJIN KRST, ali i da uspore zbog onih koje vole.

Železnice Srbije u Zvečanu izdaju pismene naloge svim vozovima da stanu ispred pružnih prelaza čije rampe nisu u funkciji i na taj način spreče eventualne nezgode. Naši učesnici, građani Severne Mitrovice i Zvečana apeluju na donosioce odluka da pomognu u ostvarivanju inicijativa koje za cilj imaju poboljšanje bezbednosti studenata i bezbednost u saobraćaju.