27.01.2023. » 16:46 | ACDC


Završna konferencija - Međuetnička saradnja u Severnoj MitroviciZavršna konferencija organizovana je 26. januara 2023. kako bi se promovisala saradnja zajednica u Severnoj Mitrovici i istakle aktivnosti i dostignuća projekta „Promovisanje međuetničkog dijaloga u lokalnoj upravi“, podržanog od strane NED-a.

zavrsna-konferencija-meduetnicka-saradnja-u-severnoj-mitrovici
FOTO: ACDC

Završna konferencija organizovana je 26. januara 2023. kako bi se promovisala saradnja zajednica u Severnoj Mitrovici i istakle aktivnosti i dostignuća projekta „Promovisanje međuetničkog dijaloga u lokalnoj upravi“, podržanog od strane NED-a.

Aleksandar Rapajić, programski direktor NVO ACDC, predstavio je projekat i aktivnosti koje su sprovedene, pre svega inicijative koje su realizovane u tri multietnička naselja u opštini Severna Mitrovica gde su podržane male lokalne inicijative koje su imale za cilj poboljšanje uslove života svih zajednica i uspostavljanje prijateljskog i održivog okruženja za sve stanovnike multietničkih naselja u Severnoj Mitrovici. S tim u vezi, izgrađeno je dečje igralište u Mikronaselju, renovirano sportsko igralište u naselju Bošnjačka, i kupljena je oprema za kulturni centar u Brđanima. Lokalne projektne inicijative koje se bave potrebama lokalnih zajednica razvile su i pokrenule zajednice uz podršku Odbora  za zajednica i lokalnih predstavnika.

Jedan od panelista, zamenik predsedavajućeg Skupštine Severna Mitrovica, Skender Sadiku, opisao je trenutnu situaciju u multietničkim naseljima, i osvrnuo se na probleme koje su izazvale nedavne poplave u tim naseljima. Nadovezujući se na projekte koji su sprovedeni u naseljima, naglasio je da ako postoji volja, uz male finansijske troškove mogu se postići velike stvari.

Aleksandar Rapajić je dodao da će projekat koji je ACDC sproveo u prethodnoj godini biti nastavljen i ove godine, i biće proširen i na opštinu Zvečan gde će takodje biti podržane lokalne inicijative.

Opšti cilj projekta „Promovisanje međuetničkog dijaloga u lokalnoj upravi“ je da olakša međuetničku saradnju među zajednicama u opštini Severna Mitrovica.