08.04.2016. » 00:56 | ACDC


Završna konferencija programa "Inicijativa civilnog društva za vladavinu prava na severu Kosova"



U okviru projekta "Inicijativa civilnog društva za vladavinu prava na severu Kosova", podržana od strane Britanske ambasade u Prištini održana je Konferencija o radu pravosuđa na severu, u cilju uključivanja mladih pravnika u sudsku praksu, a sa posebnim osvrtom na integraciju, u kojoj su učestvovali sudija Jelena Krivokapić, tužilac Šućri Sulja i Ljubomir Pantović, advokat.

zavrsna-konferencija-programa-inicijativa-civilnog-drustva-za-vladavinu-prava-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

U okviru projekta „Inicijativa civilnog društva za vladavinu prava na severu Kosova“, podržana od strane Britanske ambasade u Prištini održana je Konferencija o radu pravosuđa na severu, u cilju uključivanja mladih pravnika u sudsku praksu, a sa posebnim osvrtom na integraciju, u kojoj su učestvovali sudija Jelena Krivokapić, tužilac Šućri Sulja i Ljubomir Pantović, advokat.

Foto: TV Most

Sudije nisu bile u situaciji da odlučuju, i integrisanje sudova na severu u Kosovsko pravosuđe je pre svega politički dogovor koji nas obavezuje, naglasila je sudija Jelena Krivokapić.

“Ovde je činjenica da politički dogovor obavezuje i nas sudije, zato što smo mi izabrana lica i sada imamo mogućnost hoćemo li i dalje da radimo naš posao za koji smo školovani, koji volimo da radimo i dobro radimo, ili ćemo odustati i otići u neke druge vode. Iz nekih političkih razloga će neko reći, sada nećemo da radimo po kosovskom sistemu, nećemo pečat, nećemo grb, znači mi smo van toga. Nas se te stvari nisu ticale. Mi koji živimo ovde i koji imamo nameru da ostanemo, nemamo drugi izbor nego da prihvatimo. Ja to pričam u ime svih kolega” rekla je sudija Krivokapić.

Tužilac Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, Šućri Sulja rekao je da će Konkursom za pomoćno osoblje i administraciju biti zaokružen sistem o integraciji sudova, čime će punim kapacitetom početi da se radi na severu i time se poboljšati život svih građana, s obzirom da je nerešenih predmeta još uvek preko 5 hiljada.

Advokat Ljubomir Pantović izrazio je nadu da će sve presude srpskih sudova biti preuzete i priznate, osim krivičnih, jer bi nepriznavanje dokumenata od strane kosovskog pravosuđa napravilo pravni, ali i životni haos.

“Mislim da je to jedino moguće i realnno rešenje da sve presude i sve radnje tog suda, našeg srpskog suda, da te građanske vanparnične materije budu priznate, nema drugog rešenja. To je u Briselu pisano, koliko ja znam od ljudi koji su tamo bili, ali nažalost još uvek nije ništa potpisano u tom pravcu. Ali, to vidim kao jedino moguće rešenje, da to sve bude priznato” podvukao je advokat Pantović.

Učesnici konferencije su se složili da stranke moraju biti upoznate da se protiv njih vodi postupak, za šta su se, kako je rekla Sudija Krivokapić, izborili kada je nakon 99 godine bila velika zloupotreba, dodeljivanjem privremenih zastupnika.

Na informaciju tužioca Sulje da će pravosuđe početi da radi od prvog septembra, sudija Krivokapić i advokat Pantović su izrazili sumnju, jer, kako su rekli, ima još mnogo tehničkih stvari, dokumentacije da se završi.