20.01.2016. » 11:41 | ACDC


Završna konferencija u sklopu projekta "Praćenje rada Kosovske policije u Severnoj Mitrovici"



NVO Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC je organizovao završnu konferenciju u sklopu projekta "Praćenje rada Kosovske policije u Severnoj Mitrovici"

zavrsna-konferencija-u-sklopu-projekta-pracenje-rada-kosovske-policije-u-severnoj-mitrovici
FOTO: ACDC

NVO Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC je organizovao završnu konferenciju u sklopu projekta "Praćenje rada Kosovske policije u Severnoj Mitrovici". Projekat je finansiran od strane kancelarije Evropske Unije u Prištini i podržan je od strane CBM-a i njihovog implementacionog partnera CRYM-a. 

Na konferenciji su kao panelisti prisustvovali Srđan Milojević iz kosovskog tima Ujedinjenih Nacija - UNKT i Vesna Krivokapić iz Odeljenja za porodično nasilje u Kosovskoj policiji. Moderator konferencije je bio Željko Tvrdišić.

Srđan Milojević je naglasio da je za funkcionisanje sigurne kuće na severu potrebno sudstvo i tužilastvo, odnosno funkcionalan sud. Prema njegovim rečima neophodno je obezbediti žrtvama privremeni smeštaj gde bi one bile odmah nakon nesrećnog slućaja. Takođe je naveo da su dve prostorije bile namenjene za funkciju skloništa za žrtve porodičnog nasilja ali su one uzurpirane i već dve godine ne mogu da se stave u funkciju za koju su namenjene.

Vesna Krivokapić iz Kosovske policije je navela da je problem porodičnog nasilja veoma ozbiljan i da je potrebno što pre učiniti nešto ne bi li se podigla svest građana o ovom problemu. Takođe je navela da je u 2016. godini već registrovano nekoliko slučajeva porodičnog nasilja.

Željko Virijević, menadžer na projektu, je ispred NVO ACDC predstavio izveštaj o radu Kosovske policije u kojem se navodi da i pored veoma malog broja ljudi koji se bave slučajevima porodičnog nasilja (2 službenika) ovo odeljenje radi veoma dobro i efikasno. Nakon brojnih sastanaka sa zaposlenima u policiji možemo zaključiti da policija odlično obavlja svoj posao ali i da postoji problem sa nedostatkom stručnog kadra. Takođe, u izveštaju se navodi da je glavni problem nerešavanja slucajeva porodičnog nasilja u sudu. Naime zbog nedostatka kadrova i infrastrukture, sud veoma sporo rešava slučajeve tako da danas mođemo videti da se rešavaju slučajevi iz 2013. godine.

Pored izveštaja o radu policije predstavljen je i video spot koji je snimljen od strane NVO ACDC.

https://www.youtube.com/watch?v=RIeg-C6RXo0

Spot je snimljen sa ciljem da se podigne svest građana kroz medijsku kampanju.