22.09.2016. » 16:46 | ACDC


ACDC: Za osnažen položaj žena na severu Kosova - Radio Kontakt Plus



Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) sprovodi projekat pod nazivom "Osnaživanje studentkinja i aktivnih građanki u pokretanju inicijativa radi poboljšanja njihovog položaja u društvu i kreiranja lokalnih politika".

acdc-za-osnazen-polozaj-zena-na-severu-kosova-radio-kontakt-plus
FOTO: ACDC

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) sprovodi projekat pod nazivom „Osnaživanje studentkinja i aktivnih građanki u pokretanju inicijativa radi poboljšanja njihovog položaja u društvu i kreiranja lokalnih politika“.

Koordinatorka  na projektu Daniela Tomašević kaže za Kontakt Plus da je ukupni cilj projekta osnažen položaj žena na severnom Kosovu.

“Rezultati koje ovim projektom želimo da postignemo su povećan broj žena koje učestvuju u kreiranju javnih politika, da građanke i studentkinje sa severa Kosova pokreću inicijative za zaštitu svojih prava i poboljšanje  položaja na tržištu rada i u političkom životu, kao i povećanje svesti  građana i predstavnika institucija o položaju žena na severu Kosova  i o neophodnosti zaštite prava žena i uključivanju žena u proces donošenja odluka“ – kazala je Tomašević.

Prema njenim rečima, glavne aktivnosti  sprovedene  u okviru projekta su istraživanje, medijska kampanja i treninzi za trenere/ke.

Istraživanjem su, objasnila je ona, ispitani stavovi, znanja i iskustva žena na severu Kosova o njihovom političkom, ekonomskom i socijalnom položaju; identifikovane su potrebe i problemi u realizaciji zagarantovanih ljudskih prava i afirmaciji sposobnosti i interesovanja i prepoznati su mogući moduli inicijativa za poboljšanje položaja žena.

Medijska kampanja (TV emisija i TV spot) doprinela je promociji programa samog projekta i široj javnosti otvorila pitanje prava žena i dostupnih mehanizama za njihovo ostvarivanje odn.realizaciju, dodala je.

ToT treninzi za studenkinje, rekla je Tomašević,  doprineli su povećanju nivoa znanja, sposobnosti i izgradnji stavova kod studentkinja u oblastima prava žena u teoriji i praksi, pravo žena na nasleđivanje, javno zastupanje,  ženski aktivizam na lokalnom nivou, javni nastup, rodno odgovorno budžetiranje, mehanizmi za pokretanje inicijativa na lokalnom nivou, zastupanje i lobiranje, komunikacione veštine,metodologija uspešnih treninga i tehnike strateške analize.

Nakon seta treninga sa studentkinjama, usledili su treninzi sa građankama, gde su studentkinje i građanke kroz instrument SWOT analize identifikovale potojeće probleme u sve četiri opštine na severnom Kosovu. SWOT analiza je pomogla u identifikaciji zainteresovanih strana i prepoznavanju samog uzroka problema, kao i nalaženju potencijalnih rešenja identifikovanih problema“ – kazala je Tomašević.

U opštini Zubin Potok identifikovani su sledeći problemi - nepostojanje posebnog programa davanja socijalne pomoći samohranim i nezaposlenim majkama, nepostojanje savetovališta za majku i dete,nepostojanje savetovališta za rano otkrivanje bolesti sa posebnim akcentom raka dojke i nedovoljna primena rodno odgovornog budžetiranja, navela je ona.

U opštini  Zvečan  identifikovani  su problemi  nepostojanje institucionalne podrške ženama porodičnog nasilja, nepostojanje redovne autobuske linije vikendom na relaciji Banjska-Severna Mitrovica i obratno, zatim  nepostojanje sigurne kuće i  nedovoljna primena rodno odgovornog budžetiranja.

Problemi identifikovani u opštini Severna Mitrovica su nepostojanje savetovališta za mlade majke, nepostojanje savetovališta za trudnice, nizak nivo uključenosti žena iz manjinskih zajednica u politiku i nedovoljna primena rodno odgovornog budžetiranja.

Identifikovani   problemi  u opštini Leposavić su nepostojanje SOS linije za žene žrtve nasilja, nedovoljna uključenost žena iz ruralnih sredina u pokretanju inicijativa, nepostojanje obuke žena u kompjuterskim veštinama i nedovoljna primena rodno odgovornog budžetiranja.

„Nakon izlistanih problema, u Zubinom  Potoku pokrenuta je  inicijativa za pokretanje posebnog programa davanja socijalne pomoći samohranim i nezaposlenim majkama, u Zvečanu  inicijativa za uvođenje redovne autobuske linije preko vikenda na relaciji Banjska – Severna Mitrovica i obratno, u Severnoj Mitrovici inicijativa za primenu rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou i u Leposaviću inicijativa za otvaranje SOS linije za žene žrtve nasilja“ – navela je Tomašević.

Ovim projektom želeli  smo da ostvarimo mogućnost da studentkinje i građanke severnog Kosova aktivno učestvuju u rešavanju njihovog socijalnog, ekonomskog i političkog položaja, dodala je ona.

Implementacija projekta  započeta  je 1. juna 2015. i traje do 30. septembra 2016. godine.

Projekat je podržan od strane Švajcarske kancelarije na Kosovu (SCO-K) a projektom upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF).

LINK:

http://www.radiokontaktplus.org/vesti/acdc:_za_osnazen_polozaj_zena_na_severu_kosova_/7881