Vladavina pravaЈедан од најважнијих програма у којима је организација ангажована је надгледање и подршка консолидацији владавине закона на северу Косова, посебно у погледу примене Бриселских споразума у областима правде. Од почетка процеса интеграције, НВО ACDC укључена у надгледање и извештавање о кључним изазовима у процесу интеграције, праћено конкретним препорукама које су обухватале забринутост и интерес свих заједница на Косову. Организација је израдила бројне извештаје и процене, што је допринело процесу интеграције.

У вези са тим, НВО ACDC такође подржава владавину закона на северу Косова кроз обуку и оснаживање младих правника из невећинских заједница на северу Косова. На овај начин, организација је олакшала интеграцију десетина младих правника у адвокатску праксу на Косову. НВО АЦДЦ је сарађивала са судијама, тужиоцима и адвокатима на развоју и примени програма прилагођених обука, чији је циљ да се младим правницима пруже практична знања и вештине, како би их припремили за правосудни испит и ангажовање у адвокатској пракси на Косову.

На крају, али не најмање важно, НВО ACDC се удружује са међународним заинтересованим странама на Косову, укључујући УНМИК, ГИЗ и ИНЛ, како би подржале интегрисане правосудне институције и интреграцију младих правника у адвокатску праксу. То је постигнуто ангажовањем преводилаца и правних сарадника који ће помоћи Основном суду у Митровици и Апелационом одељењу у Северној Митровици да смање заостатак на једној страни и пружањем могућности стажирања за младе адвокате у адвокатским канцеларијама и судовима на северу Косова.

Кључна достигнућа:

  • Меморандум о сарадњи са Адвокатском комором Косова,
  • Програми обука и пракси за младе правнике, 
  • Стално праћење и Подршка интегрисаним правосудним институцијама.