10.12.2023. » 17:18 | ACDC


Debata o zaštiti ljudskih prava na Kosovu



Uoči Dana ljudskih prava, NVO ACDC i AKTIV organizovale su debatu o zaštiti ljudskih prava na Kosovu kako bi istakle izazove, probleme i kršenja s kojima se suočavaju nevećinske zajednice.

debata-o-zastiti-ljudskih-prava-na-kosovu
FOTO: ACDC

Uoči Dana ljudskih prava, NVO ACDC i AKTIV organizovale su debatu o zaštiti ljudskih prava na Kosovu kako bi istakle izazove, probleme i kršenja s kojima se suočavaju nevećinske zajednice. Panelisti su bili g.Srđan Sentić, zamenik Ombudsmana, i g.Budimir Ničić, direktor Media centra i emisije „Slobodno Srpski“  u Čaglavici.


 

Interaktivnom debatom između lokalne zajednice, novinara i predstavnika Institucije Ombudsmana cilj je bio ukazati na specifične probleme, podstaknuti razumevanje i saradnju u cilju poboljšanja i zaštite ljudskih prava u četiri opštine na severu Kosova.

Zamenik Ombudsmana, Srđan Sentić, predstavio je nadležnosti Institucije Ombudsmana i naglasio kako ta institucija reaguje na situacije koje uključuju povrede ljudskih prava.  Kao jedan od ključnih problema što se tiče kršenja ljudskih prava, izrazio je zabrinutost u vezi s problemom verifikacije diploma u kontekstu zapošljavanja.

Budimir Ničić je dodatno ukazao na svakodnevne propuste u sistemu po pitanju ljudskih prava, fokusirajući se na probleme medijskih radnika. "Već pet ili šest godina u Skupštini Kosova, najvišem zakonodavnom organu, nema prevoda kada nema srpskih poslanika. Novinari i građani koji prate preko televizije, i koji bi želeli da slušaju, nemaju tu mogućnost jer nedostaje prevod," naveo je Ničić.

Srđan Sentić je istakao da su upućivali žalbe, preporuke, odluke i izveštaje svim organima vlasti o pravilnom postupanju kada je jezik u pitanju. Posebno je naglasio postojanje odredbe u Ustavu Kosova koja definiše da je ljudsko dostojanstvo neprikosnoveno i izvor svih ljudskih prava.

Osim toga, dodao je da je tokom prethodne godine ovoj kancelariji upućeno 207 žalbi, od kojih je 70% još uvek na čekanju. Takodje je naglasio da su  integracija i inkluzivnost ne samo pitanja ljudskih prava, već može da posluže kao podsticaj u međuljudskim i međuetničkim odnosima, koji, nažalost, nedostaju na Kosovu.

Tokom debate, govorilo se o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava na severu Kosova, prisustva specijalnih jedinica, bezbednosti, zabrana ulaska srpske štampe na Kosovo, kao i mnoga druga pitanja s kojima se nevećinske zajednice suočavaju. Osim toga, istaknuto je i pitanje hapšenja bez poštovanja prava na pretpostavku nevinosti. Takva hapšenja smatraju se ozbiljnim kršenjem građanskih prava, a tokom debate naglašena je potreba za poštovanjem osnovnih pravnih principa i prava pojedinca tokom pravosudnih procesa.

Debata je ukazala na brojne izazove vezane za ljudska prava na Kosovu, a učešće različitih aktera naglašava potrebu za daljnjim naporima u ostvarivanju i zaštiti ovih prava.