13.08.2023. » 13:36 | ACDC


Dušan Radaković za RT Balkan o gašenju Telekoma na KiM



РТ Балкан анализа гашења Телекома на КиМ: Политичка превирања и компензација за "Кљан Косова"

dusan-radakovic-za-rt-balkan-o-gasenju-telekoma-na-kim
FOTO: ACDC

Приштинска власт жели да укине пословницу компаније МТС у Косовској Митровици, како би пред Албанцима компензовали гашење опозиционог "Кљана Косова", каже за РТ Балкан Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе.

"Ситуација је веома компликована. Кренуло је са Куртијевим политичким превирањима око одузимања лиценце телевизији "Кљан". Он покушава да угаси 'опозициону' телевизију, и нашао је начин - кроз гашење Телекома. Увек се на Косову тражи тај дуализам, тачније све важно око чега се дигне прашина, а тиче се Албанаца, мора одмах да се рефлектује као спин на Србе. Исто је било и када су била хапшења Албанаца, одмах су ухапсили Оливера Ивановића и тако даље... Исто тако, ако се гаси нека озбиљна албанска фирма, онда мора да се нађе неки пандан српске фирме. Наравно, дошао је на ред Телеком", наводи Радаковић.

Одлука Агенције за регистровање пословања у Приштини да укине пословницу компаније МТС у Косовској Митровици, формирану на основу Бриселског споразума из 2015. године је незаконита, а гашење би могло да повуче и вишемилионску одштету.

"Генерало је незаконито то учинити јер су нашли негде документ да само један од представника фирме има пасош издат у Србији. Телеком је послао и документ у којем се каже да је њихов представник држављанин Србије, тако да ова одлука дефинитивно нема законску потпору. Друга ствар, МТС не послује само у једној земљи, већ у више. Ако се којим случајем МТС насилно укине и специјална косовска полиција искључи репетиторе, што може да се догоди, јер на Косову, све што је могуће - немогуће је и све што је немогуће - могуће је. Након тога, МТС може законски да подигне међународну тужбу из представништва у Немачкој, Аустрији, Црној Гори, Албанији, односно све земље у којима послују, а које су признале КосовоТо је законски утемељено и последица може бити вишемилионска одштета због губитака које би Телеком потенцијално претрпео", указује наш саговорник. 

Насилна решења никада нису добра, па Радаковић изражава наду да ће се наћи политичка воља и зрелост за решавање проблема кроз разговор две стране. 

"Наравно, и ово велико политичко превирање мора да се реши на миран начин и дијалогом, јер је то једино решење. У закону јасно стоји да нема рока, већ се одмах тражи гашење. Не постији правило да се омогућава рок од 30 дана за промену документа или спорни кадар... То је једини начин како би требало да све функционише, а не попут оног 'данас вас гасимо и ћао'. Мислим да је ово један велики апсурд. Када нема дијалога обе стране се удаљавају од решења, када се дискутује, онда се решења проналазе", поручује Радаковић. 

 

Preuzeto sa:

https://rt.rs/srbija-i-balkan/44718-rt-balkan-analiza-gasenja-telekoma-pristina-kim/