28.04.2024. » 11:13 | ACDC


Konferencija o govoru mržnje na severu Kosova



Dana 25. aprila, u Prištini, NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) bio je domaćin javne konferencije pod nazivom „Govor mržnje na severu Kosova“.

konferencija-o-govoru-mrznje-na-severu-kosova-3
FOTO: ACDC

Dana 25. aprila, u Prištini, NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) bio je domaćin javne konferencije pod nazivom „Govor mržnje na severu Kosova“.

Na događaju su predstavljeni nalazi ACDC-ovog istraživanja o percepciji govora mržnje među građanima na severu Kosova, nakon čega su usledile diskusije o ulozi ključnih institucija kao što su Savet Evrope, Ombudsperson Institucija na Kosovu i Kancelarija za dobro upravljanje, zajedno sa organizacijama civilnog društva, u odgovoru na govor mržnje.

Među istaknutim panelistima su bili gđa. Meri En Henesi, šefica Kancelarije Saveta Evrope u Prištini; Gospođa. Majlinde Sinani Lulaj, zamenikca Ombudspersona na Kosovu; gospodin  Habit Hajredini, direktor Kancelarije za dobro upravljanje; i gospodin Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC.

Na početku konferencije, izvršni direktor NVO ACDC Dušan Radaković predstavio je istraživanje ACDC-a o govoru mržnje, koje je imalo za cilj da ispita percepciju stanovnika o rasprostranjenosti i uticaju govora mržnje u različitim aspektima svakodnevnog života i pruži detaljnu analizu govora mržnje. na severu Kosova.

Ključni nalazi ukazuju na to da je govor mržnje široko rasprostranjen, posebno na internetu, pri čemu je značajan procenat ispitanika prijavio lične susrete sa sadržajem govora mržnje. Nalazi istraživanja dostupni su na veb stranici ACDC-a na sva tri jezika.

Gospođa. Meri En Henesi, šefica Kancelarije Saveta Evrope u Prištini, istakla je da rezultati istraživanja ukazuju na potrebu jačanja poverenja građana u javne institucije i daljeg rada na premošćavanju jaza u tim podeljenim društvima.

„Borba protiv govora mržnje je od suštinskog značaja za očuvanje naših ljudskih prava, naše slobode izražavanja, naše slobode okupljanja bezbedno i dostojanstveno, bilo lično, onlajn ili na javnim mestima. Za efikasnu borbu protiv govora mržnje potreban je timski rad, kreativnost i odlučnost."

 

Gospođa Majlindë Sinani Lulaj, zamenica Ombudsmana u Kosovu, istakla je potrebu za zajedničkim naporima kako bi se zajednice približile jedna drugoj, omogućavajući jeziku da evoluira u prihvatljiviji oblik.

"Institucija Ombudsmana  Kosova (OIK) predstavlja instituciju koja treba da održi balans u poštovanju prava, što je glavna retorika OIK-a. Ombudsman mora da posmatra slobodu izražavanja i govor mržnje sa svih perspektiva i da igra svoju ulogu u očuvanju poverenja građana u pogledu procene i presuđivanja o slobodi izražavanja, što je fundamentalno u demokratskom društvu."

 

Gospodin Habit Hajredini, direktor Kancelarije za dobro upravljanje, istakao je štetne efekte govora mržnje, posebno na osetljive i ranjive grupe.

"Gde god ima govora mržnje postoje različiti problemi, a najveće mete su osetljive i ranjive grupe. To smo videli u brojnim izveštajima. Mi kao Vlada dali smo prioritet sprečavanju i suzbijanju govora mržnje i diskriminacije. Naš glavni prioritet je ugrožene grupe“.

Gospodin Hajredini je dalje razgovarao o odgovornostima i mandatu Kancelarije za dobro upravljanje u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv govora mržnje na Kosovu. On je istakao vladine inicijative, uključujući pokretanje kampanje i platforme za sprečavanje govora mržnje. Pored toga, on je napomenuo da će se izraditi i dati prioritet dokumentu koji navodi standarde za vladineslužbenike za sprečavanje govora mržnje.

Konferencija je istakla hitnu potrebu za kolektivnim delovanjem u borbi protiv govora mržnje i podvukla važnost negovanja dijaloga i razumevanja za izgradnju inkluzivnijeg i tolerantnijeg društva na Kosovu.