21.02.2018. » 17:42 | ACDC


Kontakt plus - ACDC: Edukacija, povezivanje i veća vidljivost u medijima u cilju boljeg položaja žena u politici



KOSOVSKA MITROVICA - Za poboljšanje položaja žena u politici potrebna je edukacija, organizovanje i povezivanje, ali i veća vidljivost u medijima - neki su od zaključaka današnje konferencije o aktivnom učešću žena u izbornom procesu i u političkom životu, održane u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

kontakt-plus-acdc-edukacija-povezivanje-i-veca-vidljivost-u-medijima-u-cilju-boljeg-polozaja-zena-u-politici
FOTO: ACDC

KOSOVSKA MITROVICA — Za poboljšanje položaja žena u politici potrebna je edukacija, organizovanje i povezivanje, ali i veća vidljivost u medijima - neki su od zaključaka današnje konferencije o aktivnom učešću žena u izbornom procesu i u političkom životu, održane u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Jovana Obradović, odbornica u SO Zubin Potok uključena je u politički život odnedavno, tačnije od poslednjih lokalnih izbora prošle godine.

Zadovoljna je postignutim rezultatom i osvojenim glasovima, iako je, kaže,  uobičajena stvar da su muški kandidati imali više glasova i da za sada ne postoji neki mehanizam niti način da se učešće muškaraca i žena izjednači.

Ružica Simić, ekspertkinja za prava žena je napomenula da na osnovu  Zakonu o rodnoj ravnopravnosti žene imaju pravo na 50 odsto zastupljenosti u skupštini, vladi, državnim i javnim institucijama, a na osnovu izbornog zakona, taj procenat je 30 posto, te da je važno da se u izbornom procesu žene bore da dođe do usaglašavanja ova dva zakona.

Jedno je pitanje učešće žena na izborima i njihovo pravo da ih 30 bude na listama, ali u vladi, sudu, policiji, lokalnim samoupravama, tu nas nema ni 30 posto – podvukla je Simić.

Ona je dodala i da na celom Kosovu nema nijedne gradonačelnice, ističući da nije dovoljno da žena samo ima brojčano 30 odsto, već  je važno da budu na mestima na kojima se odlučuje, da li je to u političkim partijama, u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti.

Jovana Obradović je istakla da je za neki budući napredak bitan kvalitet koji mora da se pokaže, da žene budu ujedinjene, ali i da se malo više čuje njihov glas.

“Mora, trebalo bi biti napretka, malo kroz medijsku promociju, bolje povezivanje..ne može žena posebno iskazati svoje znanje ili neke ideje, ukoliko joj se ne pruž prilika da je neko čuje. Ako neko hoće da sluša, kao što je to slučaj sa gradonačelnikom Zubinog Potoka, onda će to biti dobro za napredak. Možda kada bi žena bila gradonačelnik…voleli bismo da vidimo kako bi u tom slučaju stvari funkcionisale” – kazala je Obradović. 

Ružica Simić je poručila je ženama koje su  nove u politici, da počnu od osvešćivanja, edukacije  o osnovnim  ženskim pravima - da vide šta znači nasilje u porodici, koji su mehanizmi zaštite žena od nasilja, imovinska prava žena, pravo žena osoba sa invaliditetom, pravo žena u politici, ekonomska prava žena - kako bi mogle na osnovu podignute sopstene svesti i u okviru umreženih grupa da zastupaju ženska prava. 

“Mislim da je suština žena u politici upravo da zastupaju ženska prava i da se onda one bore da se smanje nasilje i diskriminacija nad ženama, da se donosi rodno orijentisan budžet, da se direktno odvoje odeljci za ženske interese, a da se one tu uključe maksimalno. Da se bore da žene jačaju u politici, u političkim partijama, da što više žena dođe na mesta na kojima se odlučuje, da one nose tu moć” – podvukla je Simić. 

Ukoliko muškarci u politici nemaju sluha kada su žene u pitanju, to je, smatra, motiv da se žena bori.

“Da je sve u redu verovatno bismo mi bile uspavane, ali upravo zato što mi vidimo očiglednu nepravdu u porodici, zajednici, društvu, kod političara, lidera, to je motiv da se mi žene organizujemo, da se edukujemo i da budemo 150 puta jače u politici uodnosu na nekog prosečnog muškarca da bismo ga pobedile. Žene se moraju nametnuti” – kazala je Simić.

Konferencija održana u EU Info centru, deo je projekta “Pospešivanje aktivnog učešća žena na lokalnim izborima”. 

Menadžerka na projketu Daniela Tomašević rekla je da su na neki način hteli da doprinesu da žene budu više vidljive kada su u pitanju politički procesi na ovom području.

Upoređujući izbore 2013. i 2017.godine na severu Kosova, Tomašević je navela da je  2013.godine bilo ukupno 245 muških kandidata i 122  žene, a 2017.godine 199 muških kandidata i 113 kandidatkinja.

“Kada su u pitanju skupštine opština, u  Severnoj  Mitrovici je jedna žena više u odnosu na prethodni mandat – 7, dok su ostale tri opštine na severu Kosova  zadržale isti broj žena u skupštinama – po šest, što zapravo govori da se samo gledalo da se ispuni kvota od 30 procenata. U SO Zvečan je zabeležena promena na bolje, obzirom da je za predsednika SO postavljena žena” – kazala je Tomašević. 

Projekat je podržan od strane Ambasade SAD na Kosovu i trajaće do 11.aprila.

 

Celokupnu vest možete pronaći na sledećem linku:

http://www.radiokontaktplus.org/vesti/acdc-edukacija-povezivanje-i-veca-vidljivost-u-medijima-u-cilju-boljeg-polozaja-zena-u-politici/12617