21.11.2016. » 20:59 | ACDC


Nema izgleda da sporazum o pravosuđu zaživi na severu Kosova do kraja godine, pitanje svedeno na političku trgovinu - Kontakt plus



Nema izgleda da sporazum o pravosuđu zaživi na severu Kosova do kraja godine, imajići u vidu da se ovo pitanje svelo na čistu političku trgovinu odn.ucenu iako su sporazumi postignuti, načelni stavovi zauzeti, konkretna kadrovska rešenja doneta I donekle opremljen prostor za rad budućih pravosudnih institucija, jedan je od zaključaka okruglog stola "Jačanje pravosudne reforme na Kosovu", održanog u Kosovskoj Mitrovici u ogranizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

nema-izgleda-da-sporazum-o-pravosudu-zazivi-na-severu-kosova-do-kraja-godine-pitanje-svedeno-na-politicku-trgovinu-kontakt-plus
FOTO: ACDC

Nema izgleda da sporazum o pravosuđu zaživi na severu Kosova do kraja godine,  imajići u vidu da se ovo pitanje svelo na čistu  političku trgovinu odn.ucenu iako su sporazumi postignuti, načelni stavovi  zauzeti, konkretna kadrovska rešsenja doneta I donekle opremljen prostor za rad budućih pravosudnih institucija, jedan je od zaključaka  okruglog stola ‘’Jačanje pravosudne reforme na Kosovu”, održanog u Kosovskoj Mitrovici u ogranizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Panelisti, sudija Miroslav Ivanović I advokat Nebojša Vlajić procenjuju  da će biti potrebno  oko godinu dana da  sud postane operativan,  imajući u vidu vreme potrebno za tehničke pripreme, zatim, izabrani  sudije I tužioci koji uglavnom ne rade već 17 godina, moraće proći određenu obuku pre nego sto počnu da rade, a postavlja se pitanje I šta će biti sa sudskim odlukama donetim od strane srpskih sudova do sada, da li će one nakon potpune implementacije sporazuma o pravosuđu biti prihvaćene ili ne.

Panelisti su istakli da građani  na severu Kosova  očekuju od primene sporazuma o pravosuđu da mogu ostvariti svoja prava na lak način, da pristup pravosuđu bude lagan I da to pravosuđe bude efikasno.

Ivanović je naveo da građani očekuju da bez mnogo komplikacija mogu da ostvaruju svoja prava, vezano za sudove, od krivičnih ili građanskih, preko overe ugovora prilikom prometa nepokretnosti, stanova ili imanja, njihova građanska, lična stanja, porodični odnosi, razvodi brakova, staranje o deci, utvrđivanje očinstva…da te stvari mogu da reše I da to bude priznato I na Kosovu I u Srbiji.

Međutim, podvukao je Ivanović, danas imamo situaciju da nešto možete da završite u jednom kosovskom sudu, pa da je pitanje da li to ovde važi, da li važi u Srbiji I obrnuto.

Ivanović je istakao da građani na severu Kosova nemaju osećaj pravne sigurnosti  jer postoje neke institucije  koje su nemoćne odn. sudovi koji donose sudske odluke koje se ne mogu izvršiti I sve se svodi na mogućnost izvrsavanja administrativnih odluka I to su novčana potraživanja, pod uslovom da dužnik ima radni odnos ili da je uživalac penzije I sl.u sistemu države Srbije koji je primenljiv na ovom prostoru, dok sve ostalo deluje kao anarhično društvo.

Postavlja se pitanje I šta će biti sa sudskim odlukama donetim od strane srpskih sudova do sada, da li će one nakon potpune implementacije sporazuma o pravosuđu biti prihvaćene ili ne.

U tom pravcu, Ivanović je rekao da je u izveštaju sa sastanka međunarodnih I predstavnika srpskog I kosovskog pravosuđa u koji je imao uvid, prožet  skoro jedinstven zaključak da će sve odluke nasih sudova biti priznate.

“Imao sam u rukama izveštaj sa zajedničkog sastanka UNMIK-a, predstavnika srpskog I kosovskog pravosuđa I OEBS-a ili Euleksa, I prožet je  skoro jedinstven zaključak da će sve te  odluke nasih sudova biti priznate. Ostavlja se verovatno kao tehničko sredstvo za to priznanje nešto što će biti upodobljeno onome što mi u našem sistemu imamo kao priznanje stranih sudskih odluka. Kroz neki ad hoc postupak će biti preispitivanje osnovnog pitanja da li je sve to što smo mi radili u direktnoj koliziji sa “nacionalnim zakonodavstvom Kosova”. Pretpostavljam da ono što je u suprotnosti da neće biti, da će negde biti vraćeno ili na dopunski ili ponovni postupak, ali većina stvari će proći nesmetano, uz dodatno sredstvo, neko rešenje o priznanju svega toga” – rekao je Ivanović.

Advokat Vlajić se  slaže da je tema  priznanja dosadašnjih sudskih presuda koje su srpski sudovi donosili tokom ovih 17 godina izuzetno važna I ističe da to neće moći sve biti blanko priznato, ali neće moći ni potpuno  da se ignoriše, na primer kada su u pitanju razvodi, kupoprodaja imovine itd.odn.odluke koje ne diraju interes nikog trećeg, niti zadiru u javni interes.

Ako su povređena prava trećeg, dodao je, onda on ima pravo da traži poništavanje odluke.

“Takvi ugovori ili  presude će morati da se preispitaju I takvih će I biti, ali većina bi morala da važi. Ako ne važi, biće nemoguće raspraviti sve te situacije. Verujem da mora da se napravi neki sporazum da se  važnost dosadašnjih sudskih odluka, bez obzira što su smatrane  donetim od paralelnih sudova, prizna, ili kroz nekakvo potvrđivanje novog suda, ili da se nezadovoljnim strankama ili javnom interesu da pravo da traži poništenje takve odluke” – rekao je Vlajić.

Vlajić nije želeo da prognozira da li će pravosuđe na severu Kosova zaživeti u pravom smislu reči do kraja  ove  godine , podsetivši  da je prvi sporazum o pravosuđu postignut početkom 2013.godine, drugi  februara 2015. godine, a još uvek se nista  nije desilo  iako su rokovi  bili strogo određeni.

On je podvukao da se ništa nije radilo jer je to pitanje postalo  duboko politizovano I svodi se na međusobno ucenjivanje.

“Sad svaka strana ucenjuje svaku – vi nama dajte ZSO, mi vama nećemo da damo pravosuđe, vi nama dajte pravosuđe mi nećemo hidrocentralu, vi ste nam uzeli Trepču, mi vam ne damo sudije I sad je to jedno vrzino kolo za koje niko ne može reći kada će se razrešiti jer to nije tehničko već pre svega političko pitanje. Kad se postigne politički dogovor, to će po mom mišljenju biti pitanje nekoliko meseci da to pravosuđe počne. Ali kada će to biti ne znam, do kraja godine kladio bih se da neće, možda će početi u narednoj godini, ali za ovu godinu čisto sumnjam” – rekao je Vlajić.

Ivanović se slaže da se pitanje pravosuđa svodi na čistu  političku trgovinu odn.ucenu.

Sporazumi su postignuti, načelni stavovi su zauzeti, konkretna kadrovska rešsenja su doneta, materijalno je već napravljen raspored I donekle opremljen prostor za rad, ali, naglašava Ivanović,  tu je pitanje priznavanja sudskih odluka srpskih sudova,  koje će se odmah sutradan sa počcetkom rada pojaviti kao problem , ili na primer da osoba bude dva puta osuđena za isto delo I čak dva puta izdržava kaznu, u srpskom I kosovskom sistemu.

“To su stvari koje se moraju regulisati I mora se na tu temu zauzeti  stav. Utoliko više  što ne postoji ozbiljan  argument da se to ne prizna, izuzev  to da su ga donele neke tzv.”paralelne  institucije”” – kazao je Ivanović.

On je dodao  da su ocene rada srpskih pravosudnih institucija od strane međunarodnih predstavnika veoma dobre, što je, kaže,  argument više da se njihove odluke priznaju.

Ni Ivanović ne veruje  da će pravosuđe na severu Kosova u potpunosti zaživeti do kraja  godine, imajući u vidu dosadašnju situaciju I činjenicu da je to u više navrata odlagano.

“Pominje se negde početak iduće godine I pritisak koji se vrši na državu Srbiju vezano za implementaciju postignutih sporazuma. Analizirajući dosadašnje ponašanje, mi se ponašamo tako da ovo pominjemo kako ozbiljan, konkretan problem , međutim, dosadašnja iskustva nam govore da će neko samo “podići zastavicu” i reći  - od sutra počinjete, a konkretne probleme resavajte usput. Tako da I taj neki početak rada sigurno neće biti ozbiljan u prvoj godini dana, sukobljavaćemo se a ovakvim stvarima koje će nam praviti smetnju I moći će da se rešava samo ono što nema nikakvih smetnji sa strane u ovom pogledu” – kazao je Ivanović.

On je ipak  ubeđen da će sa početkom rada I nekim kratkim vremenom ljudi steći poverenje u ponašanje pravosudnih institucija.

On je dodao da takvom pravosuđu asistira kosovska policija koja će raditi na sprovođenju i čim se to bude reflektovalo na sprovođenje određenih sudskih odluka na ulici, situacija će se veoma brzo promeniti.

“Svidelo se nama ili ne, to će biti pravosudne institucije koje će svojom nadležnošću pokrivati ovu teritoriju  I u građanskim I u krivičnim stvarima. Sistem sa kojim ja lično mogu da se slažem ili ne, ali ako sam aplicirao za to I ako sam izabran za sudiju tog suda, moje odluke će biti validne I primenljive, legitimne I legalne. I to će sigurno promeniti celokupnu situaciju.  Počeće upravo sa tim pravosudnim institucijama, ne toliko sa policijom koja može da inteveniše ad hoc, ali sa pravosudnim institucijama počinje sistemski organizovan život na ovim prostorima, ja ga tako vidim”-  kazao je Ivanović.

Sa druge strane,  advokat Vlajić je rekao da su naši ljudi, kao I on lično, skeptični I to s pravom,  prema svemu sto dolazi iz Prištine,” jer nam se mnoge stvari nameću”.

Ako se sud na početku ne dokaže svojim radom, niko u tu instituciju neće verovati, iako u njoj rade Srbi, već će to za građane biti prištinske, kosovske institucije, koje oni u velikoj većini ne žele, rekao je Vlajić.

Pa ipak, dodao je, građani su svesni da je svaki sud bolji od nepostojanja suda, svaka policija je bolja od nemanja policije I svaki zakon je bolji od bezakonja.

“Ne mogu da zamislim šta bi bilo na severu Kosova da nema KPS a srpska policija, kao I srpski sudovi, ne može da radi. Bila bi gora situacija.  Ja želim da se taj sud formira. Na svu sreću, vođeno je računa o sastavu stanovništva , da takav sastav bude I u sudovima i otprilike broj sudija  I tužilaca Srba I Albanaca će biti paritetan. To je dobra polazna osnova koja će građanima dati polaznu osnovu za poverenje, prvo to što su sudije Srbi I što će moći njima da se obrate I to na svom jeziku.  I neće morati da idu u Vučitrn ili Srbicu, nego će se obratiti u svom sudu.  Ako te sudije budu dobre kakve verujem da će biti, jer moraće da budu, postoji velika mogućnost da to bude početak pravde, da mi vidimo da neko ko prodaje drogu na ulici može da ode u zatvor, da neće neko urgirati za njega I izbaviti ga, ili da takva prijava nikada ne dođe u policiju. Nama treba red I mislim da sa ovim sudom to možemo da dobijemo, ali blanko danas niko nikom ne veruje. Ako budu efikasni, ako to bude sud u kome prava mogu da se ostvare a ne neka iluzorna birokratska institucija, onda će to vredeti . Ako ne, džabe smo krečili” – naglasio je Vlajić.

Na okrugom stolu je rečeno I da nije realno za očekivati da sud na severu Kosova  od početka primene sporazuma o pravosuđu  bude u potpunosti funkcionalan, imajući u vidu vreme potrebno za tehničke pripreme, zatim, izabrani  sudije I tužioci uglavnom ne rade već 17 godina, ne znaju gotovo  ništa o kosovskim propisima , nisu imali nikakvu obuku I moraće ići na treninge I simulacije suđenja pre nego sto počnu da rade.

Procena je panelista da će biti potrebno  oko godinu dana da  sud postane operativan.

Sagovornici su se  složili I da postoji mnogo problema sa tekstovima zakona jer,  kažu, prevodi zakona nisu odrađeni adekvatno i u mnogim slučajevima  to je unosilo zabunu.

Okrugli sto organizovan je  u okviru projekta ‘’Jačanje pravosudne reforme na Kosovu”, finsiranom od strane USAID-a i implementiranog od strane NVO ACDC i Milenium DPI.