30.11.2021. » 20:29 | imovinakosovo


Otvoren novi sajt za imovinska pitanja na Kosovu, stručnjaci ukazuju na kompleksnost problema



Centar za zastupanje demokratske kulture ACDC predstavio je novi sajt, Imovinakosovo.org koji je otvoren kako bi se svima onima koji na Kosovu i u Metohiji imaju problem da ostvare svoje pravo na imovinu i pomoglo. Pozivamo sve oštećene da nam se jave kako bi im, kao savetodavac i posrednik kod kosovskih institucija, pomogli da ostvare svoje pravo.

otvoren-novi-sajt-za-imovinska-pitanja-na-kosovu-strucnjaci-ukazuju-na-kompleksnost-problema
FOTO: imovinakosovo

Centar za zastupanje demokratske kulture ACDC predstavio je novi sajt, Imovinakosovo.org koji je otvoren kako bi se svima onima koji na Kosovu i u Metohiji imaju problem da ostvare svoje pravo na imovinu i pomoglo. Pozivamo sve oštećene da nam se jave kako bi im, kao savetodavac i posrednik kod kosovskih institucija, pomogli da ostvare svoje pravo.

Procene su da između 50 i 60 hiljada ljudi na Kosovu ima problema sa ostvarivanjem prava na svoju imovinu, u uvodnom delu predstavljanja sajta istakli su u ACDC.Stoga je zamisao sajta da posluži kao veza između onih koji imaju problem u vezi sa ostvarivanjem prava na svoju imovinu i kosovskih intitucija. Sajt je svojevrsna baza podataka u vezi sa imovinskim problemima na Kosovu – od novinskih članaka, preko stručnih tekstova, do alata na kojima se oštećeni mogu registrovati kako bi zatražili pomoć.

Međutim, osim privatne, poseban i ogroman segment imovinskog problema je javna, držvna i nekadašnja društvena imovina, kao i pitanje restitucije starim vlasnicima, upozoreno je na današnjoj konferenciji „Imovinski problemi na Kosovu“, koja je u toku.

Sporost u rešavanju imovinskih pitanja, odnosno njihovo nerešavanje, ukazuje na to da će ovaj problem trajati znatno duže od sadašnjih 20 i nešto godina.

Na konferenciji na kojoj je novi sajt i predstavljen, govorili su pravni eksperti – profesor Dušan Čelić, pravnik i civilni aktivista Milan Antonijević, takođe pravnik Dragutin Nenezić, te politikolog i autor zajedničkog istraživanja organizacija ACDC i CDDRI o imovinskim problemima Dušan Milenković.

„Za mene bi najreprezentativnije i najuočljivije bilo da je ta kuća na sajtu porušena ili oštećena, što je u stvari simboličan prikaz stanja imovinskih prava na Kosovu i Metohiji“, ukazao je profesor Dušan Čelić, i sam raseljeno lice iz Prištine 1999, na to što se na Imovinakosovo.org, kao ilustracija nalazi krov nove kuće.

Profesor Čelić, koji je aktivan u udruženjima raseljenih sa Kosova i Metohije, upozorio je da je situacija u vezi sa privatnom imovinom najteža u metohijskoj oblasti. Najranjivija grupa su raseljeni, a posebno pogođeni su vlasnici stanova.

„Kada je reč o imovini, problem je manje izražen sa kućama nego sa stanovima, jer su kuće u ruralnom području uništene, ili trajno oštećene – ti objekti više ne postoje. Postoji svojina na parceli, ne postoje stambeni ni privredni objekti na tim parcelama, tako da se problem stambenih objekata pojavljuje u urbanim sredinama“, kazao je Čelić.

Pozdravljajući napore da se pokrene sajt o imovini, istovremeno je naglasio da jednokratna projektna aktivnost ne može da reši dugoročan problem, koji se godinama, štaviše, komplikuje.

„Pitanje je dugoročno, neće se rešiti danas i sutra, niti jednom anketom i jednim sajtom koji će se možda, kao projektna aktivnost hostovati godinu dana. Ovo je problem od dvadeset godina“, naglasio je, upozorivši i na dalju eskalaciju.

Kosovsko društvo je postkonfliktno društvo, prema tome potrebno je da kosovsko zakonodavstvo uvaži takvu činjenicu u rešavanju problema, kaže Čelić.