20.09.2023. » 16:25 | ACDC


Procena statusa pravosuđa i policije na severu Kosova



Nevladina organizacija Centar za zastupanje  demokratske kulture bila je domaćin konferencije 19. septembra 2023. godine na kojoj je bilo reči o proceni statusa pravosudnih institucija i policije u severnim opštinama Kosova.

procena-statusa-pravosuda-i-policije-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

Nevladina organizacija Centar za zastupanje  demokratske kulture bila je domaćin konferencije 19. septembra 2023. godine na kojoj je bilo reči o proceni statusa pravosudnih institucija i policije u severnim opštinama Kosova. Konferencija je imala za cilj da rasvetli trenutnu situaciju nakon povlačenja kosovskih Srba iz svih kosovskih institucija. Pored toga, nastojalo se da se istraži funkcionalnost i nivo poverenja među nevećinskim zajednicama u ove institucije. Događaj je takođe obuhvatio istraživanje koje je sprovela NVO ACDC, dajući sveobuhvatan pregled situacije i procenu uticaja ostavki kosovskih Srba na funkcionalnost pravnog sistema i sistema za sprovođenje zakona.

Panelisti su bili: Veton Elšani, zamenik komandira policije za region Sever, Lumnije Surduli, administratorka Osnovnog suda u Mitrovici, Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC-a.

Konferencija je počela u 11 časova u prostorijama Međunarodnog poslovnog koledža Mitrovica. Moderator je bio Aleksandar Rapajić, programski direktor ACDC-a.

U uvodnom delu g. Dušan Radaković je dao retrospektivni pregled procesa integracije kosovskih Srba u Pravni sistem Kosova, od Briselskog sporazuma do izlaska iz institucija. Takodje, predstavio je rezultate istraživanja koje je sprovela organizacija. Istraživanje je predstavilo sveobuhvatan pregled situacije u severnim opštinama i procenilo uticaj ostavki kosovskih Srba na funkcionalnost pravnog sistema i sistema za sprovođenje zakona.

Istraživanje pod nazivom „Procena statusa pravosuđa i policije na severu Kosova: Uticaj i izazovi nakon ostavki kosovskih Srba” realizovao je NVO ACDC u okvoru projekta koje sprovodi sa NVO Aktiv, a uz podršku američkog Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona.

U istraživanju se navodi da se Osnovni sud u Severnoj Mitrovici suočava sa brojnim izazovima nakon što su Srbi prošle godine napustili svoja radna mesta. Proteklih meseci uglavnom samo obrađuje hitne slučajeve koji se odnose na pritvor ili druge hitne mere.

Najkritični je bio rad Građanskog odeljenja pošto je ostalo samo troje sudija kosovskih Albanaca nakon ostavke sedam sudija kosovskih Srba. S tim u vezi, oko 7000 predmeta je na čekanju u odeljenju. Glavni izazovi u radu je nedostatak sudija i pomoćnog osoblja, nedostatak prevodilaca, nedostatak pravnih službenika, povećanje broja zaostalih predmeta, povećanje obima posla za sudije i pomoćno osoblje kosovskih Albanaca, program i obuke za administrativno i sudsko osoblje”, rekao je Dušan Radaković, izvršni director ACDC-a.

Nakon toga, moderator, g. Rapajić je dao reč g. Elšaniju, zamenik komandira Regionalne jedinice policije Sever, koji  je pružio uvide u izazove u regionu nakon izlaska kosovskih Srba iz policije. On je naglasio važnost angažmana zajednice i izgradnje poverenja među svim zajednicama na severu kako bi se povećala efikasnost policijskih snaga.

Osvrnuo se i na to da je zabeleženo najviše slučajeva remećenje javnog reda i mira, kao i porodičnog nasilja, koje je u porastu. Takođe je izjavio da  nemaju problema što se tiše jezičkoh barijera, jer se trude da u svakoj patroli, bar jedan policajac govori srpski jezik.

Ono što mogu da kažem je da je situacija mirna. Ide na dobro, poboljšava se, ali ono što ja imam kao informaciju je da neko u Srbiji može da pritisne dugme i da ovde bude problema. To je politički problem”, naveo je on.

Kosovsku policiju je napustilo oko 550 policajaca iz srpske zajednice u novembru prošle godine. U međuvremenu su u Regionalnu jedinicu policije Sever primljeni novi službenici iz srpske zajednice, ali taj broj nije ni približan broju onih koji su tu nekada radili. Među njima su i oni koji su pod pritiskom politike i javnosti podneli ostavke.

Eljšani je naveo da je sada u policiji oko 50 prpadnika srpske zajednice, pa je logično pitanje da li bi dobro rešenje bilo da se oni koji su prošle godine podneli ostavke vrate i popune tu prazninu.

Na pitanje koje je je bilo namenjeno g. Elšaniju, a ticalo se izgradnje policijske baze na Bistričkom mostu, izjavio je da ona trenutno služi za sprečavanje krijumčarenja robe, i da će se videti u  budućnosti koja će njena namena biti.

Nakon toga, reč je dobila i g-dja Surduli koja je izrazila zahvalnost NVO ACDC na podršci koju pružaju Sudu gadinama unazad, angažovanjem prevodilaca i pravnih saradnika. Što se tiče ostavki kosovskih Srba, izjavila je da je osetna praznina koju je teško popuniti, ali da se službenici trude da svoj posao obavljaju profesionalno i budu funkcionalni, iako su preoterećeni poslom.

Preopterećeni smo poslovima. Svo osoblje koje je ostalo se angažuje i podršku koju smo dobili od ACDC-a sa brojem pravnih saradnika pokušavamo da postignemo, u službi smo stranaka da im odgovorimo na vreme”, rekla je Surduli.

Za razliku od policije, u pravosuđu ima više nade da bi srpske sudije i tužioci mogli da se vrate, ukoliko za to bude političke volje.

Sudski savet Kosova još uvek nije usvojio ostavke srpskih radnika, tako da je ostavio otvorena vrata da oni još uvek mogu da se vrate bez nekih većih procedura. Moja pretpostavka je da je to zbog toga što je veoma teško zameniti sudsko osoblje, posebno sudije”, istakao je Aleksandar Rapajić, programski direktor ACDC-a, i moderator ovog događaja.

U zaključku, g. Radaković je izjavio da NVO ACDC neguje dobru saradnju sa ovim institucijama, i da se nada da će se ta saradnja nastaviti u budućnosti, jer, kako je rekao, glavni zadatak NVO ACDC je borba za ljudska prava, uključujući i prava Srba na Severu Kosova.

Konferenciji su prisustvovali brojni predstavnici ambasada na Kosovu, međunarodnih organizacija, mediji i građani.