30.09.2016. » 17:28 | ACDC


Radio Kontakt Plus - Povećati svest građana i predstavnika institucija o položaju žena na severu Kosova



Projekat ''Osnaživanje studentkinja i aktivnih građanki u pokretanju inicijativa radi poboljšanja položaja u društvu i kreiranja lokalnih politika'' podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju na Kosovu (SCO-K), a projektom upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF).

radio-kontakt-plus-povecati-svest-gradana-i-predstavnika-institucija-o-polozaju-zena-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

Raditi na primeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, uključiti žene u donošenje odluka na lokalnom nivou, otvoriti SOS liniju za žrtve nasilja, neki su od predloga sa današnje konferencije povodom završetka projekta “Osnaživanje studentkinja i aktivnih građanki u pokretanju inicijativa radi poboljšanja položaja u društvu i kreiranja lokalnih politika“, koji je pokrenula nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Koordinatorka na projektu Daniela Tomašević istakla je da su glavne aktivnosti u okviru njega bile angažovanje studentkinja i aktivnih građanki u pokretanju inicijativa koje su propraćene nizom aktivnosti. ‘’Imali smo set treninga koji su se ticali pokretanja inicijativa, zagovaranja, lobiranja, sticanja samopouzdanja i traženja mehanizama kojim bismo mogli da utičemo na lokalni nivo, a tiče se ženskih prava’’, dodala je ona na konferenciji koja je održana danas u prostorijama koledža (IBCM) u Severnoj Mitrovici.

Tokom treninga identifikovani su, naglasila je Tomašević, lokalni problemi u sve četiri opštine na severnom Kosovu. Problem koji je identifikovan u opštini Severna Mitrovica jeste da bi trebalo obratiti pažnju na rodno odgovorno budžetiranje, a u Zubinom Potoku pokrenuta je inicijativa za formiranje posebnog programa davanja socijalne pomoći samohranim i nezaposlenim majkama.

Ines Aljević, mlada aktivistkinja i učesnica ovog projekta, podvukla je da su kao najbitniji problemi u opštini Zvečan identifikovani nepostojanje Sigurne kuće, problem nedovoljne primene rodno odgovornog budžetiranja, kao i nepostojanje redovne autobuske linije vikendom na relaciji Zvečan-Severna Mitrovica i obratno.

Aktivistkinja Jelena Miljković rekla je da su neki od problema koji su identifikovani u opštini Leposavić nepostojanje SOS linije za žene žrtve nasilja, nedovoljna uključenost žena iz ruralnih sredina u pokretanju inicijativa, nepostojanje obuke žena u kompjuterskim veštinama i nedovoljna primena rodno odgovornog budžetiranja.

Nasilje nad ženama je kompleksan problem za čije rešavanje na severu Kosova ne postoje funkcionalni mehanizmi, istakla je Blagica Radovanović – Odbornica u SO Zvečan i direktorica NVO ‘Santa Marija’. ‘’Ovde ne funkcioniše pravosudni sistem, trebalo bi da se otvori SOS linija kako bismo dobili pravu sliku i podatke koliko je žena i muškaraca, jer se Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne odnosi samo na žene, već i na muškarce. Za sada nema političke volje da se priča o problemu rodno odgovornog budžetiranja, jer budžeti koji su namenjeni opštinama su diskriminatorski i nedovoljni, ne sagledavaju se problemi u jednoj zajednici’’, podvukla je ona.

‘’Po meni je ekonomsko nasilje baza svih nasilja i ako na tom planu ništa ne radimo biće sve više nasilja u svim sferama. Zakon o rodnoj ravnopravnosti je donesen, ali se ne radi na njegovoj primeni. Žene se više moraju uključiti u donošenje odluka’’, naglasila je Radovanović  i dodala da bi trebalo biti više žena na rukovodećim položajima koje moraju biti aktivno uključene u kreiranje lokalnih politika.

Valentina Čerković iz opštine Severna Mitrovica istakla je da do sada u budžetu nije postojala linija koja se tiče rodne ravnopravnosti i da je ove godine prvi put predloženo njeno stvaranje, ali da su zbog nedostatka podataka sa terena ostali uskraćeni za iznos sredstava koja su potrebna da se svi projekti koji se rodne ravnopravnosti tiču implementiraju.‘’Govorim o sigurnoj kući, o većoj saradnji lokalne samouprave sa nevladinim organizacijama koje se bore za rodnu ravnopravnost. U opštinskoj administraciji Severna Mitrovica donekle se poštuje rodna ravnopravnost, tako da imamo 50 odsto žena od svih zaposlenih, što je u odnosu na ostale opštine na severu Kosova dobar procenat zastupljenosti žena u administraciji’’, istakla je ona.

Čerković je dodala da opština Severna Mitrovica radi sa nevladinim organizacijama na organizovanju redovnih preventivnih pregleda radi sprečavanja raka grlića materice. Današnji panelisti istakli su da u sve četiri opštine na severu Kosova postoji savetovalište za mlade mame i trudnice i da će se, uz saradnju sa roditeljima i nevladinim organizacijama, raditi na poboljšanju kvaliteta tog savetovališta.

Nataša Trifunović odbornica SO Zubin Potok naglasila je da socijalne službe u toj opštini dobro rade svoj posao i da, prema njenom mišljenju, nastoje da izađu u susret svakome ko im se za pomoć obrati. Ona je navela da je procenat žena na rukovodećim mestima u opštini Zubin Potok veliki i da je formirana neformalna grupa žena koja se aktivno se bavi pitanjem rodno odgovornog budžetiranja.

‘’Ovo je veoma kompleksno pitanje, mlade devojke su na mnoge načine ucenjivane da bi došle do posla, a ta neravnopravnost se ne može nadomestiti budžetskim sredstvima, već je problem odnosa među polovima dubok i ne verujem da će otvaranje SOS linije nešto rešiti’’, podvukao je Nenad Radosavljević odbornik SO Leposavić. On je istakao da treba promeniti svest ljudi o ovom problemu, kao i to da je potrebno češće razgovarati o problemima žena i da se tim problemima ozbiljnije pristupi. Radosavljević je dodao da bi voleo da u opštinama bude što više odbornica, kao što je to slučaj u opštini Leposavić.

Konferencija je završena uručivanjem zahvalnica i sertifikata učesnicima ovog projekta kao i svima koji su na direktan i indirektan način pomogli u njegovoj realizaciji.

Projekat “Osnaživanje studentkinja i aktivnih građanki u pokretanju inicijativa radi poboljšanja položaja u društvu i kreiranja lokalnih politika“ podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju na Kosovu (SCO-K), a projektom upravlja Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF).

izvor: http://www.radiokontaktplus.org/vesti/povecati_svest_gradjana_i_predstavnika_institucija_o_polozaju_zena_na_severu_kosova__/7934