25.04.2018. » 15:51 | ACDC


Radio kontakt plus - Nedostatak posla, glavni uzrok migracija mladih sa Kosova (AUDIO)



Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Dušan Radaković kaže da je preko 50% odsto mladih na Kosovu nezaposleno i da su u posebno nepovoljnom položaju žene. Ovo, kako ocenjuje, doprinosi da mladi odlazak u druge zemlje vide kao način za poboljšanje položaja.

radio_kontakt_plus___nedostatak_posla_glavni_uzrok_migracija_mladih_sa_kosova_audio
FOTO: ACDC

KOSOVSKA MITROVICA-  Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Dušan Radaković kaže da je preko 50% odsto mladih na Kosovu nezaposleno i da su u posebno nepovoljnom položaju žene. Ovo, kako ocenjuje, doprinosi da mladi odlazak u druge zemlje vide kao način za poboljšanje položaja.

Radaković je gostujući u emisiji “Grad na 101,9” na Radiju Kontakt plus ocenio da mladi čine najveći deo nezaposlenih na Kosovu sa 52,7% a da žene uključujući i mlade žene su u posebno nepovoljnom položaju jer 82% žena je neaktivno na tržištu rada, u poređenju sa 40% muškaraca. 

“Više od 100.000 mladih muškaraca i žena koji nisu zaposleni nemaju obrazovanje niti pohađaju bilo kakvu obuku. Očigledno je da postoji nedostatak vere u javne institucije koje igraju vitalnu ulogu u kreiranju mape puta za mlade čiji ishod rezultira zapošljavanjem,”- kaže Radaković. 

Navodi da to doprinosi da mladi vide odlazak u druge zemlje kao način za poboljšanje njihovog položaja.

“Migracija sama bo sebi nije nučno loša, međutim, zbog odsustva dostupnih informacija o zakonskoj migraciji, dolazi do nezakonitih migracija, koje predstavljaju ozbiljan problem za Kosovo,”- ističe Radaković.

Zbog ovakvog stanja, po oceni direktora Centra za zastupanje demokratske kulture, mnogi mladi stanovnici Kosova smatraju zapadnu Evropu svojom jedinom nadom, a mnogi smatraju i da je lako naći posao ili tražiti azil tamo. 

“Zapravo, ankete pokazuju da jedan od dva mlada čoveka želi da emigrira. Veliki deo mladih nema informacije o pravnim načinima migracije, niti su svesni različitih opcija koje su im na raspolaganju na Kosovu. Nedostatak informacija o zakonitim načinima migracije predstavlja teške rizike za mlade koji žele da migriraju, a i za Kosovo o održavanju svoje stabilnosti i međunarodnih odnosa. Migracije i samouprava su ključni za put Kosova ka integraciji u EU, naročito imajući u vidu aktuelna kretanja.
Mozemo zakljuciti da je nedostatak posla primaran uzrok migracija sa Kosova,”- naglašava Radaković.

Radaković naglašava da broj zahteva za azil od strane građana Kosova u zemljama pridruženim članicama EU i Šengena samo u 2015. Godini je iznosio 73.215, dok je u prvoj polovini 2016. godine bio 6.655 a ukupan broj državljana Kosova koji su se vratili od septembra 2015. do kraja jula 2016. godine je 13.671 (6747 prisilnih i 6.924 dobrovoljno vraćenih).

Za Radio Kontakt plus o integraciji onih koji su se vratili na Kosovo govorila je menadžerka Tijana Simić Lavali iz NVO “Žensko pravo” iz Severne Mitrovice koja je diplomirala Sociologiju u Oklahomi u SAD. 

Ona ocenjuje da školovanje u inostrastvu nije bolje od ovdašnjeg školovanja, ali da ambiciozni studenti u inostranstvu se mnogo više forsiraju i imaju mnogo više mogućnosti za zaposlenje. 

“Kada sam se vraćala ovde i dolazila bila sam puna entuzijazma – da dam i vratim mojoj zajednici, moj grad, moji ljudi… Ja volim svoj posao i jako sam zadovoljna onim sa čime se bavim ovde ali to nije karijera. Ja sebe ne vidim ovde na ovaj način, za nekih pet, deset godina,”- naglašava Simić Lavali. 

Centar za zastupanje demokratske kulture sprovodi, u saradnji sa D4D i uz podršku GIZ-a, projekat: „Širenje informacija o zakonskoj migraciji kroz rad i obrazovanje i benificije za povratnike“ čiji je jedan od ciljeva da se poveća svest javnosti, naročito mladih, o zakonskim migracionim putevima i procesu reintegracije kao načinu sprečavanja ilegalne migracije.

Preuzeto sa: http://www.radiokontaktplus.org/vesti/nedostatak-posla-glavni-uzrok-migracija-mladih-sa-kosova-audio/13291