09.04.2022. » 09:49 | ACDC


SAOPŠTENJE ZA MEDIJE



Saopštenje grupe organizacija o tvrdnji kosovskog premijera o etničkom motivu napada na stan Selvera Haradinaja 2012. godine.

saopstenje-za-medije-2
FOTO: ACDC

Organizacije okupljene u inicijativi Open izražavaju zabrinutost usled jučerašnje objave kosovskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa eksplozijom u Severnoj Mitrovici koja je 8. aprila 2012. godine odnela život našeg sugrađanina Selvera Haradinaja i tražimo hitno razjašnjenje Kosovske policije ali i EULEX-a koji je učestvovao u istrazi tada.

Iako u najranijim fazama potencijalni etnički motivi ovog zločina nije bio eliminisan, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi (Bajram Rexhepi) osporio je kasnije tesumnje navodeći da rezultati tadašnje istrage ukazuju da nije reč o etnički motivisanom zločinu. Ipak kosovski premijer Albin Kurti, ponovio je jutros ocenu da se radi o „terorističkom“ napadu sa potencijalnom etnički motivisanom pozadinom.

„Zvaničnici za sprovođenje zakona su tada rekli da napad može imati etničku pozadinu i da su ga možda izvele ilegalne i kriminalne strukture Srbije, produženog posleratnog nasleđa Miloševićevog genocidnog režima“, naveo je Kurti jutros.

Ukoliko se radi o ličnoj oceni Aljbina Kurtija, smatramo neprimerenim i neodgovornim da u trenucima kada su među-etničke i političke tenzije na visokom nivou, on zloupotrebljava najbitniju izvršnu funkciju za širenje neutemeljenih tvrdnji o etničkom motivu ovog napada.

S druge strane, ukoliko se radi o saznanjima koja su rezultat eventualne nove istrage, smatramo da je tu informaciju javnosti trebalo da saopšti ili policija ili tužilaštvo. Izostankom profesionalnog pristupa ovako osetljivim pitanjima može doći samo do širenja neistina i etničke netrpeljivosti.

Podsećamo, ovaj slučaj okvalifikovan kao teroristički akt istraživala je antiteroristička jedinica Kosovske policije uz podršku regionalnih istražitelja i EULEX Task force.[1]

Ovaj incident je prvobitno predstavljen kao etnički motivisan incident, na čemu su insistirale tadašnje opozicione stranke, među njima i Samoopredeljenje. Međutim, na vanrednoj sednici 18. aprila 2012. godine tadašnji premijer Kosova, Hašim Tači apelovao je na političke stranke i građane da ne prejudiciraju motiv bez sprovođenja pune istrage.[2]

„Blisko sarađujemo sa vlastima EULEX-a i KFOR-a na otkrivanju istine o ovom krivičnom delu, ali ne mogu da se složim sa nekim glasovima opozicije koji su uperili prst u određenu zajednicu na Kosovu da je umešana u ubistvo. Ovo podsticanje međuetničkog nasilja, podsticanje tenzija među građanima i tvrdnja da se ponovi ono što ne bi trebalo da se ponovi na Kosovu - 2004.“[3], Hašim Tači, premijer Kosova, na vanrednoj skupštinskoj sednici, 18. aprila 2012.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi, u dva navrata tokom 2012. godine izneo je ocene da se ne radi o etnički motivisanom zločinu. 

„Ovo se ne zna 100 odsto. Ali, nešto se zna, da to nisu uradili Srbi. To su gotovo sigurne činjenice jer često imamo prejudiciranje o njima. Sve analize koje su rađene, od strane međunarodne zajednice zajedno sa EULEX-om i operativnom grupom, ne ukazuju na to da su ga ubili Srbi“ - ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi, avgust 2012.[4]

U intervjuu datom u emisiji RUBIKON KTV, 24. oktobra 2012. ponovio je tvrdnju da „ubistvo Selvera Haradinaja nije etnički motivisano“.[5]

Sa ovakvim ocenama tada nije se slagao glavni tužilac zadužen za ovaj slučaj, Šućri Sulja (Shyqeri Syla).

„Sa punim uverenjem kažem da mi u tužilaštvu ne znamo ko ga je ubio. Istrage o ovom ubistvu su još u toku i javno kažem da se ne zna ko je ubio Selvera Haradinaja, Albanci ili Srbi“.[6]

Naredne godine, 8. marta 2013. na skupštinskoj sednici odgovarajući na pitanja poslanice Samoopredeljenja Albuljene Hadžiju i LDK Vjose Osmani naveo je da stoji iza ovih reči.

„Stojim iza izgovorenih reči, ali istovremeno ne želim da se pretvaram, da tragediju naroda koristim za političke poene“,[7] rekao je takođe tadaBajram Redžepi.

Zato pozivano upravo Kosovsku policiju i tužilaštvo, ali i EULEX koji je bio deo originalne istrage, da hitno razjasne javnosti na osnovu čega je kosovski premijer juče izašao sa tvrdnjama u vezi sa etničkim motivom ovog napada.

 

Potpisnici:

  • Centar za afirmativne društvene akcije (CASA)
  • Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC)
  • Forum za razvoj i multietničke odnose (FDMC)
  • Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)
  • Komunikacija za razvoj društva (CSD)
  • Nova društvena inicijativa (NSI)

 


[1] Zapisnik sa vanredne sednice Skupštine Kosova, 18. April, 2012. http://old.kuvendikosoves.org/common/docs/proc/trans__2012_04_18_14_4167_al.pdf

[3] Zapisnik sa vanredne sednice Skupštine Kosova, 18. April, 2012. http://old.kuvendikosoves.org/common/docs/proc/trans__2012_04_18_14_4167_al.pdf