12.11.2016. » 14:57 | ACDC


Sporazum o pravosuđu u pat poziciji zbog političkih procesa - Tanjug



Briselski sporazum o pravosuđu je u pat poziciji i koče ga sporni politički procesi na Kosovu, poput Zakona o Trepči, jedan je od zaključaka sa panel diskusije o pravosuđu koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici.

sporazum-o-pravosudu-u-pat-poziciji-zbog-politickih-procesa-tanjug
FOTO: ACDC

Preview

Briselski sporazum o pravosuđu je u pat poziciji i koče ga sporni politički procesi na Kosovu, poput Zakona o Trepči, jedan je od zaključaka sa panel diskusije o pravosuđu koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici.

Jedan od devet izabranih srpskih tužilaca koji će raditi u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici Nataša Radović izjavila je da je stopa kriminala u porastu, da je to motiv više da rade, da su spremni za posao i pored profesionalne stagnacije.

Ona je podsetila će u integrisanom Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici raditi po devet tužilaca Srba i Albanaca, da je konkurs za tužilačke pozicije bio raspisan marta prošle godine i da su uspešno prošli intervjue.

"Izabrano je devet Srba i devet kolega Albanaca. Biće to mešovito tužilaštvo, što se početka rada tiče mi tužioci ne znamo datum. To je nešto što ni naši predstavnici ne znaju", rekla je Radovićeva.

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Dušan Radaković izjavio je da se integrisano pravosuđe trenutno nalazi u pat poziciji.

"Iskreno mi smo u ovom trenutku u nekoj vrsti pat pozicije, mislim da je problem oko Zakona o Trepči sa jedne strane stopirao proces integracije, zato sada nema nikakvog pomaka gledano iz perspektive nevladinog sektora", rekao je Radaković.

On nije isključio da na političkom nivou postoje pregovori oko pravosuđa na severu Kosova, ali da su detalji van domašaja javnosti i naglašava da bi sud na severu Kosova trebalo od prvog dana da bude u potpunosti funkcionalan.

"Ako treba da se otvori sud, on od prvog dana treba da bude funkcionalan i u korist građana jer građani pre svega vape za jednom kvalitetnom vladavinom prava koju na severu Kosova nemaju punih 17. godina", istakao je Radaković.

Na debati o pravosuđu koju je organizovao ACDC, uz pomoć USAID-a, govorio je i advokat Dejan A. Vasić koji se založio za to da pojedine srpske sudije i tužioci nastave sa radom, istakavši da nema potrebe da se insitira na integraciji onih sudija i tužilaca koji bi radili slučajeve koji se ne odnose na krivično pravo.

Debati su prisustvovali predavnici UNMIK-a, OEBS-a, UNDP-a i stažisti Programa za jačanje pravosudne reforme na Kosovu koji sprovodi ACDC.