29.04.2015. » 21:51 | ACDC


Najviše korupcije u Mitrovici u obrazovanju, policiji i Euleksu



Najveći stepen korupcije u Severnoj Mitrovici je u obrazovanju, policiji I Euleksu, ali I sudovima, centralnoj administraciji I opštinskoj upravi - rezultat je istraživanja koje je sprovela nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC.

najvise-korupcije-u-mitrovici-u-obrazovanju-policiji-i-euleksu
FOTO: ACDC

Najveći stepen korupcije u  Severnoj Mitrovici je u obrazovanju, policiji I Euleksu, ali I sudovima, centralnoj administraciji I opštinskoj upravi -  rezultat je  istraživanja  koje je sprovela nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture -  ACDC.
Okrugli sto na temu "Problem korupcije i transparentnost na severnom Kosovu" organizovan je juče ovim povodom a  u okviru projekta  “Antikorupcijska kampanja na sevenom Kosovu" koji sprovodi NVO ACDC.
Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture –  ACDC Dušan Radaković kaže za Kontakt Plus da je cilj organizovanja okruglog stola prezentacija  sprovedenog istraživaanja ali pre svega da se svest građana o korupciji, o tome šta predstavlja korupcija,  podigne na jedan određeni nivo i da građani daju svoj glas o tome.
“Shodno tome mi smo radili ovo istraživanje. Ovo je projekat koji je finansiran od strane američke ambasade na Kosovu u trajanju od 6 meseci I  prva faza projekta je istraživanje koje smo radili u sve četiri opštine  na severu Kosova krajem marta meseca. Istraživanje je rađeno 7 dana  I ispitivani su nasumično građani svih opština. Odrađeno je 250 anketa, po 65  u Mitrovici I Zvečanu a po 60 u Zubinom Potoku I Leposaviću. Ova debata  bila je prezentacija statističkih podataka dobijenih iz istraživanja za opštinu Severna Mitrovica” ‘ rekao je Radaković.
Nedavno su u Zvečanu predstavljeni  rezultati istraživanja po kome je najveći stepen korupcije u oblasti zdravstva, policije I obrazovanja.
Radaković kaže da  su rezultati za Severnu Mitrovicu slični.

 “Generalno podaci su skoro isti kao I za Zvečan. Za Leposavić I Zubin Potok ima malo drugačijih statističkih parametara. Da razjasnimo, ovo je anketa u kojoj su građani imali pravo glasa, građani su rekli svoje mišljenje I građani smatraju da je najveća korupcija u obrazovanju, policiji, Euleksu,što je možda mala razlika u odnosu na Zvečan, sudovima, centralnoj administraciji, opštinskoj upravi… to su uglavnom  institucije za koje građani smatraju da u njima ima najviše korupcije” – kazao je Radaković.
Panelisti na okruglom stolu bili su advokat Dejan Vasić, Pavle Dimitrijević iz instituta BIRODI  iz Beograda koji se vise od 10 godina bave antikorupcijom u celoj Srbiji ali I Crnoj Gori I Aleksadar Marković iz Administrativne kancelarije.
Dušan Radaković kaže da  su svi panelisti  podržali I pozdravili inicijativu, te da su napomenuli da je najveći problem što stanovništvo generalno ne zna gde da prijavi korupciju.  

“Paralelno s tim I policija se susreće sa velikim problemom jer ne može da funkcioniše zato što nema slučajeva. Ima slučajeva kad se korupcija prijavi kod policijskih službenika međutim to je teško otkriti. Advokat Vasić je rekao da je to najteži vid rasvetljavanja slučajeva jer su obe strane, I onaj koji daje I onaj koji prima mito, zaintereosvane da se taj slučaj ne reši.  Pavle Dimitrijević je pričao o vise o sistemu koji je rađen u Srbiji, o pozitivnim stvarima jer je to u Srbiji na mnogo većem nivou nego na Kosovu I pogotovo ovde kod nas na severu. Marković je pričao uopšte o situaciji na terenu, da li ima nekih problema, on  tvrdi da nema nijedan prijavljen slučaj korupcije. Ali generalno, naš cilj je da građani krenu da pričaju o tome, da znaju gde mogu da prijave korupciju, da nemaju taj  strah da odu kod policijskog službenika u prvu policijsku stanicu pre svega na severu Kosova I kažu da im je neka osoba tražila mito da bi nešto uradila”  -  kazao je Radaković.
On je naveo da su preporuke sa okruglog stola prvo institucijama, u prvom redu policiji  I sudstvu, a naravno I samim građanima da prijavljuju korupciju jer kako je kazao, od njih sve kreće.
“Ali naravno policija I sudstvo koji će raditi na tome, koji će te slučajeve, kada se neko dovoljno ohrabri da taj slučaj prijavi, da može da reši u što kraćem roku, to su stvari koje su najviše motivacija građanima da prijave korupciju ali I saradnja sa institucijama, jer same institucije bi više trebale same da rade antikorupciju, ali u ovom slučaju mi kao NVO pokušavamo da budemo da kažem taj link dve strane, institucije  I građana, da pomognemo da se smanji taj procenat jer je to jedan veliki problem za ekonomiju I  ostala pitanja I problem svih građana koji žive ovde”. – rekao je direktor ACDC.
Radaković je najavio da će krajem maja  meseca biti  sprovedena kampanja u medijima  da se prijavi korupcija jer je to, istakao je,  goruća tema svih građana, generalno na Balkanu, na Kosovu, ali i kod nas na severu Kosova.
Rezultati istraživanja za Leposavić biće predstavljeni u prvoj nedelji maja, a u drugoj za Zubin Potok.
Krajem maja biće predstavljeno celokupno istraživanje odn.statistički podaci iz sve četiri  opštine  sa severa Kosova obzirom da se neki podaci razlikuju  od opštine do opštine.