24.03.2016. » 12:12 | ACDC


NVO ACDC - Uticaj Briselskog sporazuma na civilni sektor - pad broja nevladinih organizacija



Otvorena diskusija Big deal na temu uticaj Briselskih sporazuma na civilni sektor na severu Kosova održana je danas u Kosovskoj Mitrovici a jedan od zaključaka je I da će u budućnosti kao jedna od posledica Briselskog sporazuma doći do smanjenja broja nevladinih organizacija odn. svega nekoliko najaktivnijih će opstati.

nvo-acdc-uticaj-briselskog-sporazuma-na-civilni-sektor-pad-broja-nevladinih-organizacija
FOTO: ACDC

Otvorena  diskusija  Big deal na temu  uticaj Briselskih sporazuma na civilni sektor na severu Kosova održana je danas u Kosovskoj Mitrovici a jedan od zaključaka je I da će u budućnosti  kao jedna od posledica Briselskog sporazuma doći do smanjenja  broja nevladinih organizacija odn. svega nekoliko najaktivnijih će opstati.

Jedan od panelista na današnjoj konferenciji, programski direktor OEK Sinergija Stefan Veljković u izjavi za Kontakt Plus ocenjuje da će na  duže staze, kao  posledica Briselskog sporazuma ili briselskih razgovora doći do pada broja nevladinih organizacija I u prvi plan će doći  5 do 10 najaktivnijih, koje rade nešto na terenu.

“Mislim da će opstati isključivo one nevladine organziacije koje su zaista imale neke rezultate na terenu a kojih je izuzetno malo, od nekih 650 koje su zvanično registrovane na severu, baratamo brojkom od nekih  3 ili 4 odsto, što je nekih 5 – 10  organizacija” – rekao je Veljković.

On je podsetio da gde god u  svetu postoji neka vrsta nestabilnosti, bilo ekonomska, društvena ili politička, po nekom nepisanom pravilu rad nevladinih organizacija je mnogo veći, što je slučaj I na severu Kosmeta poslednjih 15 godina.

Međutim, posle potpisivanja Briselskih sporazuma mislim da će u budućnosti postojati trend pada donacija od strane stranih finansijera jer nema potrebe za radom nevladinih organizacija zato što drzavne institucije rade svoj posao, kazao je  Veljković.

Izvršni Direktor NVO ACDC Dušan Radaković  kaže da je  sever Kosova sada u fokusu, postoji veliki  broj donacija I shodno tome ide I rast organizacija ali ovakva situcija, prema njegovom mišljenju, potrajaće još neke dve godine  što se tiče projekata .

I Radaković se slaže sa prognozom o smanjenju broja nevladinih organizacija. On je mišljenja da će na severu Kosova ostati nekolicina kvalitetnih nevladinih organizacija koje stvarno žele da funkcionišu

“Mislim da će ostati samo, mi to zovemo igrači, koji stvarno znaju, umeju ili mogu.  Slažem se tu ima I sreće, da su našli pravi momenat ali ipak, nadam se da će kvalitet izaći na videlo jer  oni koji  rade, koji su odavde, mora da se svede na to da civilno društvo bude servis građana, da pomogne, da kritikuje institucije ali sa druge strane da pomogne opštinskoj upravi za bolju saradnju. Mislim da će takve organizacije ostati ali plašim se da će to biti  maksimalno 5, moja neka realna procena je da možda svega tri najkvalitetnije organizacije za dve godine ostanu I funkcionišu na severu Kosova “ – rekao je Radaković za Kontakt Plus.

Izvršni direktor NVO Santa Maria iz Zvečana Blagica Radovanović kazala je da ni civilni sektor ni zajednica nisu uključeni kada je u pitanju Briselski sporazum.

Ona je ocenila I da je Briselski sporazum nešto neformalno I da njime ništa nije dobijeno niti urađeno.

“Sve je to negde polovično, kako se I kaze – neki napredak ili delimično. To ništa ne znači za kvalitet života srpske zajednice. Mnogo toga treba da se uključi, ovde je fakultet, svi resursi…Rekli ste da ima 8 hiljada registrovanih nevladinih organizacija..možda samo registrovanih.  To je po meni da civilni sektor negde ima spor razum. Ako imamo spor razum, ako smo negde uspavani I ne možemo jako da delujemo, ali mislim da su I međuanrodne organizacije dosta uticale a mi  koji smo dugo u civilnom sektoru, nismo imali odmah projekte ali  tu smo jer smo hteli  nešto da promenimo I utičemo na kvalitet života naše zajednice. Desili su se projekti pa smo ih implementirali ali organizacije koje su aktivne, mislim da zajednica za njih zna I dosta pokusavamo da utičemo na kvalitet života naše zajednice. I drugi faktori su uticali da ne budemo tako aktivni jer svaki naš aktivizam mislim da se potkrepljuje nekim drugim činjenicama I sve više se nastojalo da se ućutkamo I da nas je sve manje “ – kazala je Radovanović.

Na konferenciji održanoj u  EUICC u Kosovskoj  Mitrovici  učestvovali su i Valerie Hopkins, urednik, BIRN Kosovo i autor BIG DEAL izveštaja I Veroljub Petronić iz  NVO „Humani centar Mitrovica“.

Organizator otvorene diskusije podržane od strane Britanske ambasade u Prištini je NVO Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC,  implementatori  su  BIRN i Internews Kosova.