02.07.2015. » 22:02 | ACDC


Studenti prava prvi put u sudnici



Nedostatak praktične nastave je jedan od glavnih problema sistema obrazovanja, a on je posebno izražen na Univerzitetu u Prištini izmeštenom u severnom delu Kosovske Mitrovice.

studenti_prava_prvi_put_u_sudnici
FOTO: ACDC

Nedostatak praktične nastave je jedan od glavnih problema sistema obrazovanja, a on je posebno izražen na Univerzitetu u Prištini izmeštenom u severnom delu Kosovske Mitrovice. Da bi ovaj problem prevazišli, mladi entuzijasti Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) osmislili su projekat koji nudi jednistvenu priliku za praksu mladim studentima Pravnog fakulteta.

- Cilj našeg projekta, koji je podržala ambasada Velike Britanije u Prištini je jačanje vladavine prava na severu Kosova kroz edukaciju i saradnju studenata prava iz različitih zajednica. Program pravničkog obrazovanja u kojem su studenti prava Pravnog fakulteta u Severnoj Mitrovici učestvovali, omogućio im je da steknu praktične pravničke veštine koje će im mnogo značiti za započinjanje pravničke karijere, bilo kroz rad u advokatskim kancelarijama ili u pravosudnim institucijama. U toku programa, koji je trajao deset meseci, studenti su praktične pravničke veštine sticali u radu sa advokatima i pravnim stručnjacima sa severa Kosova, kaže Marko Rakić, menadžer projekata u Centru za zastupanje demokratske kulture (ACDC). On dodaje da loša situacija u pogledu sistema vladavine prava na severu Kosova čini ovaj problem još komplikovanijim.
- Studenti prava nisu imali priliku da prate sudske postupke, da posećuju pravosudne institucije i razgovaraju sa sudijama, tužiocima i advokatima. Naša organizacija je prepoznala problem i važnost obrazovanja mladih pravnika, što je rezultiralo sprovođenjem ovog projekta. Takođe, važno je istaći nophodnost aleternativnog tj. dodatnog obrazovanja koje pružamo studentima, ali je naš cilj da utičemo i na uvoÄ‘enje praktične nastave i na Pravnom fakultetu, ističe Rakić.
Centar za promociju demokratije
Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) je osnovala grupa mladih entuzijasta i aktivista civilnog društva sa severa Kosova u decembru 2011. Od osnivanja, organizacija je sprovela veliki broj projekata i aktivnosti u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, obrazovanja mladih, jačanja zapošljavanja mladih, promocije demokratije i učešća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, itd.
- Naš tim je posvećen identifikaciji potreba zajednice, na osnovu kojih formuliašemo naše programske ciljeve i sprovodimo projekte, kaže Marko Rakić, menadžer projekata u nevladinoj organizaciji ACDC.

S obzirom da su imali priliku da u sudnicu uđu pre završetka školovanje, ni ne čudi da su reakcije mladih studanta veoma pozitivne.

- Sigurno je da su mnogo naučili, jer se mnogo više uči kroz praksu, makar i u simolovanim slučajevima, nego kroz ex cathedra predavanja koja su pravilo na fakultetima. Advokati koji su radili sa studentima ističu da su posvećenost i znanje studenata koji su učestvovali u simulaciji suđenja impresivni. Konačno, posebno je bilo lepo videti zadovoljstvo i ponos roditelja i prijatelja učesnika u simulaciji, zbog pokazanog znanja i kreativnosti. Želimo da se zahvalimo i regionalnom direktoratu policije u Severnoj Mitrovici, čije je učešće u simulaciji dalo poseban doprinos da simulacija izgleda kao pravo suđenje, kaže Rakić.
Priština i dalje ne priznaje diplome
U Centru za zastupanje demokratske kulture kažu da je jedan od glavnih problema sa kojima se suočava srpska zajednica na Severu i taj da mladih advokata koji mogu da zastupaju Srbe pred kosovskim sudovima na severu Kosova - nema.

Posebna tema je svakako prilagođavanje mladih pravnika iz srpske zajednice pravnom sistemu na Kosovu. Marko Rakić smatra da to neće predstavljati poseban problem:
- Iako razlike u pravnim sistetmima postoje, one nisu toliko velike da bi predstavljale problem mladim pravnicima koji su pravo studirali po drugom pravnom sistemu. Ovaj zaključak donosimo i na osnovu razgovora sa našim advokatima na Kosovu, koji su studirali po istom sistemu kao i mi, a danas rade u kosovskom pravnom sistemu i zastupaju pred kosovskim sudovima. Posebno ističem da je pitanje priznavanja diploma veoma važno za mlade pravnike, a posledično i za celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu, i nadamo se da će Beograd i Prištini ovo pitanje što pre uključiti u dnevni red pregovora. Naša organizacija je već organizovala nekoliko događaja čiji je cilje rešavanje ovog pitanja, uključujući i razgovor studenata prava sa severa sa predstavnicima Advokatske Komore Kosova, koji su obećali podršku.
- Naime, ovaj problem je dobrim delom i posledica činjenice da Vlada Kosova ne priznaje diplome koje izdaje Univerzitet u Severnoj Mitrovici. Naša organizacija smatra da je je ovo još jedan od primera diskriminacije, na koji do skoro nije obraćana posebna pažnja. No, Briselski sporazumi i povećan broj sudskih procesa protiv Srba na Kosovu su i ovaj problem stavili u centar pažnje, pa su se i međunarodni akteri uključili u rešavanje ovog problema, kaže naš sagovornik.